ویلا مدرن
مقدمه:
یکی از سخت ترین، جذابترین و هوشمندانه ترین کارها در جهان "مقایسه" است؛ مقایسه باعث میشود با شناخت دقیقتری از موضوعات اقدام به تصمیم گیری و نتیجه گیری کنید. هرچقدر این نتیجه گیری سختتر باشد نشان میدهد آن دو شی مورد مقایسه به هم نزدیکتر هستند و در یک گروه قرار دارند. و یا برعکس ممکن است اشیایی که مورد مقایسه قرار میگیرند در یک قالب و از یک گروه نباشند، بنابراین نتیجه حاصل از آن بزودی دست یافتنی بوده و نیاز به بررسی خاصی نیست. بعنوان مثال مقایسه خودروی پژو با یک درب ضدسرقت پیچیدگی ندارد و چنانچه قصد خرید یکی از این دو را دارید باید به نیاز خود توجه کنید. مثلا برای بالا بردن امنیت منزل خود استفاده از درب ضدسرقت الزامیست و یا اگر میخواهید براحتی رفت و آمد نکنید، مطمئنا خرید خودروی پژو نیاز کارتان است. اما موضوع مقایسه زمانی به درستی معنا پیدا میکند که اشیای مورد نظر در یک گروه قرار داشته باشند و با دارا بودن یک میزانسن و قالب اما متفاوت در بعضی ویژگیهای مشترک، امکان مقایسه را درست و پیچیده تر میکند. اگر چند مشخصه را برای مقایسه عنوان بندی کنید و دو شی را مورد بررسی قرار بدهید؛ آنگاه به یک جمع بندی معقولی دست پیدا میکنید. بیشترین شاخصه هایی که در مقایسه بکار میروند: اندازه، زیبایی، کارایی، مزایا، معایب، قیمت و ... میباشند که به جنس و نوع آن دو شی مورد مقایسه بستگی دارد. مثلا اگر بخواهید دو گوشی موبایل را با هم مقایسه کنید باید به قدرت CPU، پردازنده گرافیکی، مقدار حافظه RAM، فضای داخلی، سرعت، کارایی، رنگ، اندازه، دوربین، طراحی، قیمت، گارانتی و دیگر ویژگیهای آن دو که یک محصول نهایی را نشان میدهد؛ مورد بررسی قرار دهید تا بعبارتی معلوم شود: "رئیس کیه"؟!!
پس در اکثر مواقع نتیجه گیری حاصل از این مقایسه ها زمانی عادلانه و درست است که آن دو شی در شرایط یکسانی قرار داشته باشند و حتی اگر شاخصه مهم و مورد نیازی در یکی بوده و در دیگری نباشد؛ به جواب نهایی نزدیکتر میشویم. مثلا گوشی iphone X با گوشی Samsung J7 تفاوت زیادی دارند. همانطور که گفتیم یک شاخصه مهم میتواند شما را به نتیجه گیری سریع سوق دهد؛ حال اگر شاخصه قیمت را در بین این دو گوشی مورد مقایسه قرار دهیم، براحتی متوجه میشویم که گوشی iphone X دارای قیمت به نسبت بالاتری است و چنانچه قصد هزینه پایینتری دارید باید از این گوشی صرفنظر کنید. هرچند کارایی و مشخصات گوشی iphone X به مراتب بالاتر و بهتر از گوشی Samsung J7 است ولی با توجه به شاخصه قیمت امکان خرید گوشی iphone X وجود ندارد.
همه این صحبتها به مقاله ویلا مدرن ختم میشود که این ویلاها چه ویژگیهایی دارند که سازندگان و خریداران زیادی به آن روی آورده اند. ما در این مقاله ویلاهای مدرن را با ویلاهای کلاسیک مقایسه میکنیم و در می یابیم که روند رشد کدامیک از این ویلاها سریعتر بوده و در حال حاضر کدامیک مورد سلیقه قرار گرفته اند. همراه ویلاطور باشید با مقاله ویلا مدرن.
تفاوت در سلیقه ها باعث بوجود آمدن انواع ویلاهایی شده که امروزه در اقصی نقاط کشور شاهد آن هستیم. در مناطق شمال که رأس هرم ویلاسازی در کشور است بخاطر شرایط آب و هوایی، طی سالهای گذشته غالبا ویلاهایی بصورت شیروانی ساخته میشد و حتی امروزه در بین ویلاهای مدرن و کلاسیک، کاملا منطقی به حساب می آمد. اما به دلیل ساخت و سازهای نوین و طراحیهای جدید که ابتدا در شهرهای غربی استان مازندران باب شده بودند، به تدریج اکثر سازنده ها به سمت ویلاهای مدرن کشیده شدند. ویلاهایی که در مناطقی همچون آمل، محمودآباد و چمستان ساخته میشوند بیشتر بصورت کلاسیک (رومی) بوده که مخاطبان خاص خودش را دارند ولی در همین شهرها شاهد ویلاهای مدرن نیز هستیم که به فراخور بازخوردی که دارند؛ خیلی مورد استقبال قرار گرفته اند.
ویلاهای مدرن دارای ویژگیهای خاصی هستند که یکی از آنها به دلیل اینکه در مناطق خوش آب و هوا ساخته میشوند؛ بیشتر جنبه تفریحی داشته و با سادگی طرحی که دارند همواره مورد بازدید قرار میگیرند. ساخت ویلا مدرن در عین حال که ساده بنظر میرسد، بسیار پیچیده و سخت است. داشتن طرح اولیه برای ساخت این نوع ویلاها خیلی مهم بوده که معماران با استفاده از برنامه های 3D ابتدا طرح نهایی را پیاده سازی کرده سپس اقدام به ساخت میکنند.
در ادامه با تاریخچه ویلا مدرن آشنا میشویم که ابتدا توسط چه کسی ابداع گردید.
لوکوربوزیه و 5 نکته مهم او
"لوکوربوزیه" با نام اصلی شارل ادوار ژانِره گری (Charles Edouard Janneret Gris) یک طراح، معمار، شهرساز، نویسنده و نقاش سوئیسی است که بعنوان یکی از پیشتازان معماری مدرن شناخته میشود که در شهر "لشو دو فوند" سوئیس بدنیا آمده و در "رکبرون کاپ مارتن" فرانسه به خاک سپارده شد. این طراح خالق دو پروژه معروف "ویلا ساوا" و "عبادتگاه رونشام" و دارای دو کتاب "به سوی یک معماری نوین" و "شهر آینده" میباشد که از روی نام همین کتابها میتوان دریافت که او در طول حیات خود در قرن 19 و 20 میلادی (تولد: 1887 - وفات 1965) به معماری خانه های آینده فکر میکرده است. 17 پروژه لوکوربوزیه در سایت میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و بعبارتی معماری لوکوربوزیه بسیار بنام شده است. او یک جمله معروفی دارد که میگوید: خانه ماشینی برای زندگی! او در واقع خانه را به ماشینی تشبیه کرده که قابلیت جابجایی دارد. لوکوربوزیه پیش بینی کرده که ساختمانها در سالهای آینده بسیار بزرگتر شده بطوریکه درختان و منابع سرسبز کمتر دیده میشوند و آسمانخراشهای بسیاری در شهرها ساخته خواهند شد. او به دنبال ترکیب سنت، مدرنیته و اقلیم بود و به همین منظور شهر "چندیگر" هند توسط خود او طراحی و اجرا شد و شهر برازیلیا (پایتخت برزیل) نیز توسط اسکار نیمایر و لوچیو کوستا با استفاده از نظریه و عقاید لوکوربوزیه پیاده سازی شده است. به تصاویر ویلا ساوا و ویلا شودان نگاه کنید که لوکوربوزیه چگونه با استفاده از اقلیم و فرهنگ توانسته چنین معماریهایی را خلق کند. این دو اثر به ویلاهای مدرن امروزی ما بسیار شباهت دارند. در واقع ویلاهای امروزی الهام بخش طرحهای لوکوربوزیه میباشند که امروزه مورد علاقه قرار گرفته اند.
(ویلا ساوا)
(ویلا شودان)
لوکوربوزیه دارای 5 نکته مهم است که در ویلاهای مدرن امروزی نیز رعایت میشود:
مقایسه ویلا مدرن با ویلا کلاسیک